Wandelen in Klein-Gelmen.
Verhalen

Wandelen en genieten in Groot-Gelmen

Wandelen in Haspengouw, niet alleen wij zijn er zot van. 🙂

In dit blogbericht nemen we je mee naar Groot-Gelmen, waar een wandelroute start die veel wandelaars kan bekoren dankzij de combinatie van een gevarieerd heuvellandschap en een uniek mergellandschap: de ‘Groot Genot in Groot-Gelmen’-route.

Kan je Groot-Gelmen niet plaatsen? Dit dorp hoort bij Heers, een gemeente in het zuiden van Limburg.

Onbekend maakt onbemind

We linken onze wandeltips graag aan de Streek-GR Haspengouw. De route die wij jou in dit blogbericht aanraden, overlapt niet met de 130 km lange lus, maar wel met een van de doorsteken (waarover we jou later dit jaar meer vertellen).

Tina ontdekte de ‘Groot Genot in Groot Gelmen’-route in het voorjaar, toen het frisse groen van het jonge blad en het wit en roze van de fruitbloesems het landschap oplichtten. Ze was er zo van onder de indruk dat ze anderen aanspoorde om de route ook te verkennen.

Bernadet wachtte daarmee tot in juli. Wilde bloemen sierden toen bermen en akkerranden. Boomgaarden kleurden rood en groen door de vele kersen, appels en peren. Wie die dag met haar meewandelde, werd net als zij bekoord door de schoonheid van het wandelgebied.

Eind 2019, toen we samen de GR-doorsteek van Borgloon naar Gelinden bewandelden, vielen we al voor de charme van de mergelwanden in Gelinden. Alleen al die unieke plek maakt deze wandelroute meer dan de moeite waard.

Genieten van het landschap tijdens de Groot genot in Groot-Gelmen-wandeling.
Populieren waaieren uit in dit heuvelachtige landschap.

De Groot genot in Groot-Gelmen-route

Dit is een heel mooie wandelroute, door een landschap dat veel variatie biedt. Ze brengt je van het centrum van Groot-Gelmen over Klein-Gelmen naar Gelinden en terug.

Je wandelt van kerkdorp naar kerkdorp, over heuvels en door holle wegen. De route leidt je langs fruitboomgaarden, akkers en hooilanden.

Onderweg zijn er verschillende rustplekken, met picknicktafels of houten banken. Neem je picknick mee of combineer je wandeling met een terrasje bij Château de la Motte of Bistro ‘t Catarakske.

Vertel ons nadien wat jouw wandelervaring zo bijzonder maakte. 

Groot genot in Groot-Gelmen tijdens de bloesemperiode.
Onderweg op de oranje Groot genot in Groot-Gelmen-route.

Tips

Tip van Tina: Maak deze wandeling ook eens in de bloesemperiode.

Tip van Bernadet: Ontdek zomerse foto’s en meer info over deze wandelroute op mijn website Verwonderhoekje.

Het wandelplan kan je downloaden op de website van Visit Sint-Truiden.

Deze oranje route is 6,5 km, inclusief een ‘tourke’ van 1,5 km door de mooie dorpskern van Groot-Gelmen. Je kunt de route dus ook vlot inkorten tot 5 km maar waarom zou je zoveel groot genot aan je voorbij laten gaan? 😉


Eerder schreven we ook al over andere mooie picknickplekken op de Streek-GR Haspengouw.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *